Marka İtibarı
Marka itibarı; tüketicinin bir markaya ait olan ürünü ya da hizmeti nasıl algıladığı ve yorumladığı ile ilgilidir. Markanın iç dünyasının dışarıya yansımış ve insanları psikolojik olarak etkilemiş halidir. İtibar ünlü olmak değildir, kaliteli olarak algılanma durumudur.
İyi bir marka itibarı ürünü devamlı olarak satın alan müşterileri oluşturur. Hatta daha da ilerisi başka marka satın almayan sadık müşteri kitlesini de oluşturur. Bu müşteriler ürünü satın almakla kalmaz, başka insanlara da tavsiye ederler. Müşteriler arasında ki bu olumlu iletişim ağı marka itibarına çok önemli katkılar sağlar.
Bir marka toplum nezdinde iyi bir itibar oluşturmak istiyorsa, yeri geldiğinde bunun için paradan, projelerden, planlardan vazgeçebilmelidir. Örneğin; üretici bir marka sırf biraz daha ucuz olduğu için sağlıksız bir ürün kullanmaya yönelirse ya da eski kaliteli ürününü bu ürün ile değiştirmeye çalışırsa bu hamle marka itibarını olumsuz yönde etkileyecektir. Sonuç olarak birçok insanın gözünde eksi puan alacaktır. Marka kötü yorumlara maruz kalıp, müşteri kaybedecektir. Bu durumda kaybedilen müşteri varsa, ucuz ürün üretimi kazanç sağlamayacaktır. Aksine itibarı sarstığından zarar oluşturacaktır. Oysa ki ürün muadillerine göre daha pahalı da olsa öncesinde oluşan olumlu itibar neticesinde pazarda her daim yerini koruyacaktır.
Farklı bir örnek daha verecek olursak bir inşaat firması bölge halkının konforunu olumsuz yönde etkileyecek, halkın tepkisini alacağı sağlıksız bir proje içerisinde bulunduğunda da itibarını zedeleyecektir. Firma kendisini, itibarını korumak ve devamlılığını sağlamak için sadece anlık kazanç sağlayan böyle bir projeden vazgeçmeyi de göze alabilmelidir.
Bunların dışında sivil toplum örgütlerine, derneklere destek olmak, çevreyi kirletmeden üretim yapmak, hayvanların ve doğadaki diğer tüm canlıların yaşamına önem gösteren projelerde yer almak, ham madde olarak doğaya zarar vermeyenleri tercih edip kullanmak, öncelikle insan bilinciyle yaklaşmak her zaman marka itibarını yükseltecek davranışlardır. Tüm bunlar toplum tarafından benimsenmeye ve iyi anılmaya sebeptir.
Özetle olumlu bir itibar marka açısından uzun yıllar devamlılığı ve büyümeyi sağlar. İtibarını yönetemeyen ya da olumsuz bir izlenim oluşturan markalar ise küçülmeye mahkûmdur.