Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal Kimliği Oluşturan En Önemli Ögeler Nelerdir?
Kurumsal kimlik bir firmanın karakteridir. Nasıl ki bir insanın giydiği kıyafete, yediği yemeğe, konuşma biçimine bakarak yaşam tarzı ve hayata bakış açısıyla ilgili az çok bilgi ediniyorsak, bir firmanın kurumsal kimlik ögelerine bakarak da o firma hakkında istemli ya da istemsiz şekilde bir yargıya varabiliriz. Bu yargı bizlerde bazen olumlu bazen de olumsuz bir şekilde yer edinebilir. Firmaların kurumsal kimlik oluşturmak ile ilgili amaçları vardır. Bu amaçlar, hedef kitleye, iç ve dış paydaşlara ve rakiplere karşı olumlu bir imaj yaratmak ve diğer firmalardan ön plana çıkmaktır. Kimliğiniz yoksa veya kaliteli bir şekilde sizi yansıtmıyorsa iç ve dış paydaşlar için yoksunuz demektir.
Kurumsal kimlik firmanın amaçlarından ve iç paydaşların düşünce sisteminden bağımsız düşünülemez. Bu bağlamda kullanılan renkler bile firmayı yansıtmalıdır. Her rengin psikolojide temsil ettiği alanlar farklıdır. Firmanın seçtiği renk en önemli unsurlardan birisidir. Örneğin firma çevre dostu ve çevre kirliliğine karşı faaliyetler yürütüyorsa kurumsal kimlik ögelerinde kullanılan renk yeşil olmalıdır çünkü yeşil renk doğayı simgeler. Sağlıkla ilişkilidir ve durgun bir renktir. Rahatlatıcı bir etkisi vardır. Firma yeşil renk yerine kırmızı kullanmak gibi bir hataya düşmemelidir. Kırmızı, önce insanı kendine çeken daha sonra huzursuzluk veren bir renktir. Heyecan ve dinamizmi simgeler. Bu özellikler çevre dostu bir firmaya uyum sağlamayacaktır. Basit gibi görünen renk seçimleri bile aslında zannedilenden çok daha büyük bir etki yaratmaktadır.
Bir diğer en önemli unsurumuz slogandır. Eski ya da yeni olması fark etmeksizin bir firma oluşturduğu sloganıyla çok hızlı bir şekilde tüm dikkatleri üzerine çekebilir. Ürününü tanıtmak ya da dikkat çekmek için etkili bir slogan fazlasıyla başarılı olabilir. Nike markasının ‘’just do it’’ sloganı buna güzel bir örnektir. Sloganlar web sitesine eklenebilir, reklamlarda kullanılabilir, açık hava reklamcılığında kullanılabilir, ürün üzerine yazı olarak eklenebilir. Slogan kısa, net ve çarpıcı olmalı fazla vakit almadan insanları etkilemeyi başarmalıdır. Güzel ve etkili olan bir slogan yıllarca kullanılabilir ve insanların zihninde markayla özdeşleşecek şekilde yer edinebilir. Bu da kurumsal kimlik açısından kaliteyi arttıran çok etkili bir unsurdur.
En önemli unsurlardan bir diğeri de logodur. Logo, firmanın imzasıdır ve markanın görünen yüzüdür. Firma, logosu ile kendisini tüm firmalardan ayırır. Logo tasarlandıktan sonra uzun yıllar kullanılabilir. Sürekli olarak değişiklik yapılması gerekmez. Uzun yıllarca pazarda var olan markalar, gerek teknolojinin ilerlemesi bakımından gerek ise zamana bağlı olarak değişen koşullar ile ilgili olarak logo değişimi yapabilirler. Logo tasarımında önemli olan unsurlar; sadelik, anlaşıla bilirlik, akılda kalıcılık ve estetiktir. Güzel tasarlanmış bir logo, dikkat çekici bir slogan, firma amaçları ile uyumlu bir renk seçimi kurumsal kimlik oluşturmanın en önemli ögeleridir.
Kurumsal kimliğin diğer ögeleri ise şunlardır; kartvizit, antetli kağıt, zarf, bloknot, klasör, broşür, promosyon ürünleri, bayrak ve flama, ajanda, takvim, tabela, ürün ambalajları, kullanılan renk ve tipografi, iletişim biçimi, web sitesi, giysiler, poşetler, sergi ve fuarlar, basın bülteni, dergiler, kurumun iç ve dış dizaynı hatta çevresidir. Tüm bu ögeler bir bütündür. Küçük ölçekli firmalar bunların birkaçını kullanırken, büyük ölçekli firmalar tümünü kullanabilir. Firmalar kurumsal kimlikleri ile var olur, dikkat çeker, büyür, ürününü pazarlayabilir ve satabilir. Bu yazımızda da kurumsal kimlik ögelerine ve kurumsal kimlik oluşturmada en etkili üç aşamaya kısaca yer verdik.